top of page

TERVEZETT EXPEDÍCIÓNK

dot 5.png

2022

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott a közel két éves COVID-19 világjárvány okozta korlátozásokat követően 2022 nyarán expedíciót tervez Pakisztánba. Az expedíció során a Karakorum hegység keleti végébe, a Baltisztánban található Hushe-völgy környékére szeretnénk eljutni.

Konkrétan a Hushe-völgyből nyíló Nangma oldalvölgyet szemeltük ki mászásaink célpontjául. A völgy hegyeinek formavilága megfelel a válogatott elképzeléseinek. Kevésbé ismert és mászott terület, így lehetőség adódik a feltérképezésre és akár új utak, falak mászására tiszta alpesi stílusban. A Nangma-völgyben az extrém, tisztán sziklamászást igénylő nagyfalaktól a havas-jeges alpesi csúcsokig megtalálható minden, négy és hatezer méter közötti magasságban. E völgyet a Karakorum Yosemite-jeként is emlegetik, lenyűgözően sima gránitfalai miatt.

A Karakorumnak ebben a szegletében (elsősorban a völgy felső részén) még felderítetlen, mászásra alkalmas területre akadtunk. Kevés leírást találtunk itteni mászásokról, akár a környező völgyekhez képest is.

Az expedíció tagjai: Dr. Ágoston Viktor, Forbauer Attila, Kerekes Bence, Nagy Márton és Dr. Szász László. Fő tervünk, hogy ezen a területen eddig megmászatlan hegyet vagy útvonalat teljesítsünk (5000-6000 m magasságban).

Nagy erővel szervezzük az utunkat, ami előreláthatólag június végétől július végéig fog tartani. Egy pakisztáni iroda biztosítja számunkra az országon belüli utazást, a völgybe való feljutást és az alaptábori szolgáltatást. A Pakisztánban tervezett 35 napból 25 napot a völgyben töltenénk, maximalizálva ezzel esélyeinket az akklimatizáció utáni sikeres mászásokra és az időjárás adta lehetőségek kihasználására.

Expedíciónk főbb költségeit a repülőjegy, a pakisztáni iroda által biztosított utazás és ellátás, vízum és egyéb járványügyi költségek, biztosítás teszi ki. 

Az expedíció a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség nagymértékű támogatásával valósul meg.

dot 2.png
dot 1.png
dot 3.png
dot 4.png
dot 6.png
dot 7.png
Pakisztán_2022_flyer.jpg

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott előző, 2020-as megvalósult expedíciója:

bottom of page