top of page

MEGJELENÉSEINK

dot 5.png

Az 5193 méteres Shkhara csúcsán még nyáron sem állt magyar hegymászó, 2300 méter magas déli falán pedig télen eddig mindössze egyetlen páros jutott fel.

Fotó: Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott


A Kaukázus egyik legimpozánsabb falának téli megmászására készül a hegymászó válogatott.

Fotó: MHSSZ


Shkhara Téli Expedíció 2024

A legzordabb évszakban szeretne nemzetközileg is kiemelkedő teljesítménnyel előrukkolni a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott. Négyen ismét nekivágnak az 5193 m magas Shkhara sziklás, havas, jeges déli falának. Grúzia legmagasabb hegycsúcsának több próbálkozás ellenére nincs még magyar megmászása nyáron sem, a 2300 méter magas déli falat pedig télen eddig mindössze egyetlen világklasszis grúz páros tudta leküzdeni 2018-ban. A magyar csapat által választott útvonalat télen még senki sem mászta meg. A technikailag önmagában is nehéz mászást sokszorosan nehezíti a téli évszak cudar időjárása, hóviharokkal, lavinaveszéllyel és gyakran mínusz 25 fok alatti hőmérséklettel.

Fotó: Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott


Az expedíció tagjai

Az expedíció négytagú, két, jól összeszokott kötélpárosban (Kocsis Dávid - Ruskó András, Dr. Ágoston Viktor - Dr. Szász László). 2020 március elején ugyanebben a felállásban másztak, sajnos a rossz idő beköszönte akkor meghiúsította a csúcsmászást, 4300 méterről vissza kellett fordulniuk. A lejövet után pedig sürgősen haza kellett indulniuk a Covid-járvány miatt. Az alpinisták az azóta eltelt időszakban is aktívak voltak. Dr. Ágoston Viktor és Dr. Szász László 2022-ben szintén a válogatott szervezésében tagja volt a 5984 méter magas pakisztáni Bondit Peaket a világon elsőként megmászó négytagú magyar expedíciónak, Kocsis Dávid és Ruskó András pedig az Alpokban mászott több, nemzetközi elismerést kiváltó utat. Utóbbi páros a technikás téli mászásokra specializálódott, a Magas-Tátrában számos téli utat elsőként másztak meg, és az Alpokban is több sziklás-jeges mix út első magyar megmászói.

Fotó: Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott


A csapat a tervek szerint alpin stílusban mászik, ami azt jelenti, hogy teljesen önállóan, csak a saját tudásukra és erejükre támaszkodva másznak, nem építenek előzetesen táborláncot, hanem egyetlen „rohamban”, folyamatosan haladnak egyre feljebb a hegyen, sátrukat minden reggel lebontva, este pedig az újabb elért magasságban az arra alkalmas helyen újra felállítva. A mászáshoz nem használnak előre rögzített köteleket sem, ahol szükséges, menet közben biztosítják egymást. Ez a hegymászás legtisztább, legnemesebb formája, ugyanakkor ez az, amely csúcssiker tekintetében a legkevesebb eséllyel kecsegtet. Itt a csúcs csak hab a tortán, a fókusz a megtett úton, a mászóút nehézségeinek leküzdésén van. A tényleges lehetőségekről csak a helyszíni időjárási és hó- illetve terepiszonyok alapján kapnak valós képet a mászók.Az expedíció háttere, tervezett menetrendje

Kocsis Dávid elárult még néhány részletet az expedícióval kapcsolatban:

„A korábbi mászásunk során sok tapasztalatot gyűjtöttünk a heggyel, a hóviszonyokkal kapcsolatban, így újraterveztük a logisztikát és a mászás stratégiáját. Ez is közrejátszik abban, hogy egy korábbi időpontot választottunk a hegy mászásához (január vége-február eleje).

Január 19-én érkezünk meg Grúziába. Aznap éjszakára már Ushguliba szeretnénk eljutni, hogy a felkészülést mihamarabb megkezdjük. Legalább egy napot pihenünk ott, mielőtt nekivágunk a hegynek. Tervünk, hogy a fal általunk 1. táboraként (kb. 3470 m) számon tartott havas párkány "szigetre" legalább 10 napi élelmet felviszünk, hogy ott ki tudjuk várni, ha esetleg rosszabbra fordulna az időjárás. Ez a hely védett a lavináktól. Már az ide való feljutáshoz is át kell mászni a fal első ún. kulcsrészét. Amennyiben ideálisak a körülmények, a telihold környékén tervezzük a csúcs elérését.

Az út jellege mix mászás WI3-4, 70°, M4-5 betétekkel. A Khergiani útvonal az orosz nehézségi skála szerint 5B, ami az alpesi skálán ED-nek felel meg. Az utolsó településtől (2300 m) 10 km-re kezdődik a gleccser, a beszállás még 2 km-re található 3090 m-en. A több mint 2000 m-es falmagasság, kevés és szűkös táborhelyet nyújt, mindez magashegyi téli körülmények között. Összesen 3100 mászóméterre számítunk. A hó konzisztenciája egyedi. A tenger felől érkező csapadék sótartalma miatt nem tömörödik, firnesedik meg. Ezen túlmenően nem ritka a rendkívül hideg időjárás és a hó minőségéből adódó lavinaveszély kockázata.”

Fotó: Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott


A csapat január 19-én reggel 06:00 órakor indul a Liszt Ferenc repülőtérről. Haladásukat a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott hivatalos közösségi oldalain (Facebook, Instagram) lehet majd követni.

Fotó: Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott


Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elődszervezete a mászásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai sportolókat Hegymászó Válogatottként már az 1970-es években összefogva segítette a világszínvonalon is elismerésre méltó eredmények elérésében. Ilyen emlékezetes expedíció volt például 1989-ben a 6831 méter magas Kedarnath Dom keleti falának nemzetközi visszhangot kiváltó első megmászása, valamint a 6904 m magas Thalay Sagar északi falának első megmászása. Ezt a korszakot a néhai Ozsváth Attila és Dékány Péter neve fémjelezte, majd később Erőss Zsolt haladt tovább az általuk megkezdett úton. Két évtizednyi szünet után Kandrács Ildikó elnök asszony kezdeményezésére a 2019-ben felállított hegymászó válogatott ugyanezen szemlélet mentén alakult újjá.


Forrás: MHSSZSHKHARA 2020 TÉLI EXPEDÍCIÓ BESZÁMOLÓJÁT ITT, A SHKHARA 2020 TÉLI EXPEDÍCIÓ FOTÓGALÉRIÁJÁT ITT , VIDEÓJÁT PEDIG ITT TALÁLOD.

Magyar hegymászó expedíció indul meghódítani Georgia legmagasabb pontját. A Shkhara 5193 méter magasan található csúcsát különösen télen nagy kihívás megmászni, amit eddig elsőként és egyedül csak egy georgiai hegymászó csapatnak sikerült.


Shkhara déli fal első téli megmászás, Racha megye mászatlan jegei, svájci boulder projekt - ezek a pályázatok nyertek támogatást a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott 2024-es keretében.

Fotó: Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott


A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség ezúton hirdeti ki a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott 2024-es nyertes pályázóit, akik a 2024-25-es esztendőkben képviselni fogják a válogatottat. A támogatásokat idén is projekt alapon ítélte oda a szövetség.


A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott célja, amellett, hogy kiemelkedő értékű mászásokat hajtson végre, a magyarországi mászóközösséget a nemzetközi hegymászó ranglétrán utánpótlás-képzéssel, tehetséggondozással magasabb szintre helyezze. A 2019-ben újraindított válogatott tagjai számos komoly mászást hajtottak végre az Alpokban, a Kaukázusban, a Karakorumban és Yosemiteben. Legnagyobb dobásuk kétségkívül az 5984 méter magas pakisztáni Bondit Peak első megmászása volt, amely nemzetközi elismerést hozott a Dr. Szász László, Dr. Ágoston Viktor, Kerekes Bence, Nagy Márton alkotta csapatnak. Mindenképpen érdemes továbbá kiemelni a Kocsis Dávid - Ruskó András páros alpesi, valamint Urbanics Áron és Dékány Máté yosemite-i mászásait is.

2023-ban Kerekes Bence és Klein Dávid tett egy nagyon komoly próbát az elszigetelt Hindukush-hegység harmadik legmagasabb csúcsán, a 7403 méteres Istor-O-nalon. Vállalkozásukat nemzetközi érdeklődés kísérte. 

A szövetség ezúton szeretné megköszönni a válogatott tagjainak eddigi közreműködését.


A 2024-es nyertes pályázatok

A 2024-es pályázaton a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség tagjai egy nemzetközi mércével is színvonalas mászóprojekt tervével indulhattak. Az elbírálás során kulcsfontosságú volt a vállalt mászóprojekt nehézsége, szakmai jelentősége, valamint a jelentkezők korábbi mászóeredményei. 

A tavalyi évhez hasonlóan 2024-ben a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott korábbi műfaji kereteihez képest a pályázati lehetőségek körét a magashegyi alpin és nagyfalas mászásokon túl a magas szintű nemzetközi sportmászó és boulder projektekkel is kibővítette a szövetség. Összesen hat pályázat érkezett, ezek közül tartalmát és célkitűzéseit tekintve három kapott támogatást.

A szerény keretek adta lehetőséget kihasználva a négyfős bíráló bizottság az alábbi pályázatokat találta támogatásra érdemesnek:


Shkhara 2024 téli expedíció - hegymászás kategória

2024 január-február időszakban téli alpesi stílusú mászóexpedíció indul a Shkhara (5193 m) déli oldalán (grúz oldal), a Beknu Khergiani útvonalon. A Shkhara Grúzia legmagasabb hegye, magyarok még nem álltak a csúcsán. A hegy déli oldalán télen eddig egyetlen sikeres mászást jegyeznek, egy világklasszis grúz páros teljesítette 2018-ban. Az expedíció négytagú, két partiban (Kocsis Dávid - Ruskó András, dr. Ágoston Viktor - Dr. Szász László). 2020 március elején ugyanebben a felállásban másztak, sajnos a rossz idő beköszönte meghiúsította a csúcsmászást, 4300m-ről vissza kellett fordulniuk. A lejövet után pedig sürgősen haza kellett indulniuk a Covid-járvány miatt.

Megítélt támogatás: 1.400.000 Ft


Racha megye mászatlan jegei projekt - hegymászás kategória

Grúzia területén található, eddig nem mászott (helyiek által nem ismert) jegek, hegyek téli mászás (jég/mix síalpin beszállással, utolsó településtől külső segítség nélkül) - Farkas Ádám (Gerecse SE), Saitz Zsuzsanna (Gerecse SE), Békési Barna (Gerecse SE). Sikeres teljesítés esetén elsőként térképeznék fel ezt a területet mászás szempontjából, első megmászásokat hajtanának végre jég/mix kategóriában.

Megítélt támogatás: 500.000 Ft

A bizottság döntése alapján nem részesül támogatásban az újabb Istor-o-Nal expedíció (Nagy Marci és Klein Dávid), valamint a Laila Peak (Lengyel Ferenc).


Sportmászás kategóriában nyertes pályázók

A versenymászó válogatott kiemelkedő tagjai, Tusnády Nimród és Radics Attila a svájci Ticino kantonban tűztek ki ambiciózus boulder célokat. Tusnády Nimród a “Dreamtime” 8C boulder projektre, míg Radics Attila a “From dirt grows the flowers” 8C boulder projektre kapnak támogatást, 189.400.-Ft illetve 389.400.-Ft összegben.

Az MHSSZ által felkért bíráló bizottság tagjai:

  • Sántha Gergő

  • Nádasdy Oszkár

  • Héjja Bálint

  • Bódis Pál.

A válogatott idei tevékenységét Dr. Szász László koordinálja. 

A jelenlegi nyertes pályázók 2024-25-ben képviselik a hegymászó válogatottat. Pályázni legközelebb egy év múlva, 2024-ben lehet. Akkor is várjuk majd azon kompetens mászók jelentkezését, akik nemcsak képesek, de hajlandók is proaktívan részt venni a hegymászó válogatott céljainak elérésében. A pályázati lehetőség természetesen az aktuális és korábbi válogatott tagok számára is nyitva áll. 


Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elődszervezete a mászásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai sportolókat Hegymászó Válogatottként már az 1970-es években összefogva segítette a világszínvonalon is elismerésre méltó eredmények elérésében. Ilyen emlékezetes expedíció volt például 1989-ben a 6831 méter magas Kedarnath Dom keleti falának nemzetközi visszhangot kiváltó első megmászása, valamint a 6904 m magas Thalay Sagar északi falának első megmászása. Ezt a korszakot a néhai Ozsváth Attila és Dékány Péter neve fémjelezte, majd  később Erőss Zsolt haladt tovább az általuk megkezdett úton. Két évtizednyi szünet után Kandrács Ildikó elnök asszony kezdeményezésére a 2019-ben felállított Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott ugyanezen szemlélet mentén alakult újjá.


Forrás: MHSSZ

dot 7.png
dot 1.png
dot 6.png
dot 7.png
dot 4.png
dot 1.png
dot 6.png
dot 2.png
dot 4.png
dot 1.png
dot 6.png
dot 3.png
dot 7.png
bottom of page