top of page
  • Szerző képehegymaszovalogatott.hu

Az extrém lavinaveszély miatt kényszerű visszavonulót fújt a MNHV a Shkharán

A srácok minden lehetőséget megpróbáltak, de a rengeteg hó miatt a Shkhara déli falának bármely útját csak irreálisan magas kockázat mellett tudták volna megpróbálni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Beknu-Kerghiani út hamar kiesett, az állandó lavinák miatt. Dávid kiszemelt egy opciót, melyről kikértük a helyet remekül ismerő grúz mászó, Archil Badriashvili véleményét is. Eddig egyedüliként ő és Giorgi Tepnadze jutott fel a déli falon télen. Finoman, de érthetően jelezte, hogy lavinabiztonság szempontjából a jelen körülmények között ez az út sem veszélytelen. A srácok megfontolták Badriashviliék útjának ismétlését is, de az legalább egyhetes mászás lenne (ők is nyolc napig mászták, részben viharban), nekik pedig csak négy napos időablak állt rendelkezésre. Hosszas tépelődés után nehéz szívvel elengedték a Shkharát. Helyette akartak még egy utat mászni a táboruk melletti csúcsra, melyről időközben kiderült, hogy Ushguli névre hallgat. Végül azonban ezt a tervet sem sikerült megvalósítani. Kocsis Dávidvid beszámolója:

"Sajnos a lavinaveszély továbbra is magas volt a hegyen, így le kellett mondani a mászásról. Este nagyon hideg lett. Reggel 6-kor -25 C. Nagyon nehéz volt kihámozni magunkat a fagyból. Rengeteget éget a szervezetünk ebben a hidegben közel 3000 m-en. Azt gondoltuk az akklimatizációs mászásunk elég lesz, hogy gyorsan mozogjunk, de a lavinák és a rövid időjárási periódus miatt veszélyesnek ítéltük a Shkhara mászását. Viktor és Laci reggel szintén felment lécekkel az Archillék beszállásáig. Andrisnak a sarka sajnos oda lett a bakancsban, így nem tudtunk újabb mixes mászást vállalni."

Dávid azért még szólóban felmászott az általa megálmodott új útvonal beszállásáig, nagyjából a Kerghiani út 1-es táborának magasságáig (3200 m), hogy közelről is szemrevételezze. Az utolsó fotó itt készült.

Viktorék még síeltek egy jót az egyik biztonságos lejtőn, álom minőségű hóban. Ezután levonultak vissza Usghuliba.

A csapat már Mestiában van, pénteken repülnek haza.

Ezúton is szeretnénk megköszönni Allaga-Zsebeházi Tamás meteorológus barátunknak a rendkívül pontos előrejelzéseket, valamint Archil Badriashvilinek a helyi viszonyok terén nyújtott rendkívül hasznos segítségét, tanácsait!

Fotó: Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott

bottom of page