top of page

MEGVALÓSULT EXPEDÍCIÓINK

A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL

dot 5.png

SHKHARA 2020 TÉLI EXPEDÍCIÓ ÖSSZEFOGLALÓJA

 

RÉSZTVEVŐK:

A hegymászó-válogatottból:

DR. ÁGOSTON VIKTOR

KOCSIS DÁVID

RUSKÓ ANDRÁS

DR. SZÁSZ LÁSZLÓ

 

Kísérő mászók:

Bácskai Gusztáv

Papp Róbert

 

 

Az expedíció szervezettsége hibátlan volt. A tervezett haladást tartottuk. A technikai nehézségek a vártnál kicsit erősebbek voltak, de nem okoztak gondot, viszont a hó minősége annál inkább fáradságossá tette a mászást. A felszerelést jobban már nem lehetett csökkenteni, pedig így is eléggé súlyos volt. Főleg a térfogata volt zavaró mászásnál.

Annak ellenére, hogy a csúcsot nem sikerült elérni, az expedíció a tapasztalatokkal együtt, és a felkészültség tekintetében sikeres volt. A hegyről szerzett információkkal a következő expedíciót még teljesebbé lehet tenni. A tény, hogy az erőnlét tekintetében és a tartott tempó által a csúcs elérhető lett volna, ez kiemeli a csapat létjogosultságát. Az időjárás viszont egy ilyen bonyolult felépítésű hegy tekintetében rendkívül befolyásoló. Ám lehetett volna kedvezőtlenebb is, így az is szerencsés, hogy legalább esélyt kaptunk a mászásra. Viszont az kiemelendő, hogy a Shkhara déli falán magyar részről az MNHV által elért magasság az eddigi legmagasabban elért pont, és ennek az útvonalnak a téli megmászására még próba szinten sincs nemzetközi példája.

dot 7.png

AZ ELÉRT TELJESÍTMÉNY SZÁMADATOKBAN:

●      Ushguli és a fal beszállása között megtett út hossza 11 km, melyből 7 km-en keresztül szánon húztuk a felszerelést. Szintkülönbség: 1000 m.

●      1. mászónap: 400 m szint / 550 mászott méter / 60°, II-IV, M5

●      2. mászónap: (4300 m-es szintmagassághoz számolva) 800 m szint / 1300 mászott méter /

        70°, WI3-4, II-IV, M5

●      Összesen mászott szint 1200 m, összes mászott méter 1850 m

●      Csúcsig hátra maradt:

         900 m szint, 1260 mászó méter, nehézség: 55°, II-IV

dot 3.png
dot 1.png

HELYZETELEMZÉSEK ÉS LEHETŐSÉGEK:

Március 12-én, csütörtökön reggel a frissen kapott előrejelzések szerint:

-  13-án, pénteken még jó idő várható,

-  14-e szombattal pedig legalább négynapos csapadékfront érkezik széllel és összesen kb. 50 cm hóval.

Csütörtökön reggel a Kocsis – Ruskó páros 4300-on sátrazott: szűk 500 m-rel a 4780-as csúcstámadó tábor alatt. A táborig vezető út egyértelmű volt, és technikailag nem látszott nehéznek. Számukra a tábor kényelmes félnapi menettel elérhető lett volna.

Az Ágoston – Szász páros 4080-on bivakolt, kisérő mászóink a Pap – Bácskai páros pedig 4030-on sátrazott, számukra a 4780-as tábor egy hosszú napi menettávolságra volt, vagy rossz esetben két napra.

A 4780-as táborból a csúcsmenet 10-12 órát vesz igénybe. Tehát ha csütörtökön reggel a továbbmenet mellett dönt a csapat, akkor 13-án pénteken csúcsmászás, majd az éjszakába nyúlóan a 4780-as tábor elérése lett volna a feladat.

Az előrejelzés ismeretében elképzelhető, hogy a szombatra várt időromlás beleszólt volna a pénteki egész napos csúcsmászás után a táborba való visszamenetbe. Ami viszont biztos, hogy szombattól kezdve:

-  vagy viharban, folyamatos lavinaveszélyben kellett volna leereszkedni a rendkívül bonyolult hegyi terepen,

-   vagy legalább ötnapos sátorfogságban megvárni a vihar és lavinaveszély enyhülését.

Mivel mindkét lehetőség jelentős kockázattal járt, ezért döntött a csapat a biztonságos lejövet mellett. A 13-án megfigyelt lavinák és a 14-ei, szombati esős lejövet a nagyon mély, olvadó hóban igazolta a döntés helyességét.

Március 15-én, vasárnap az elromlott időjárás javulására 18-ától volt remény. Tehát a friss hó miatti lavinahelyzet javulását megvárva, nagyjából 21-én, szombaton lehetett volna újra a hegyre menni. Ezután ismét kb. 10 napos jó idő kellett volna a csúcseléréshez és a lejövethez. Ezt is figyelembe véve döntött a csapat a hazautazás mellett.

 

Készítette: KOCSIS DÁVID

Kiegészítéseket tett: Bácskai Gusztáv

2020.03.26.

dot 2.png
dot 4.png
dot 1.png
dot 6.png
dot 3.png
dot 7.png
bottom of page