MEGVALÓSULT EXPEDÍCIÓINK

A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL

dot 5.png

PAKISZTÁN 2022 NYÁRI EXPEDÍCIÓ BESZÁMOLÓ

 

RÉSZTVEVŐK:

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatottból:

DR. ÁGOSTON VIKTOR

KEREKES BENCE

DR. SZÁSZ LÁSZLÓ

 

Az expedícióra pályázó mászó:

Nagy Márton

 

Forrás:

Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott          oldala

Fotók:

Dr. Ágoston Viktor

Kerekes Bence

Dr. Szász László

Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott

Google (térképvázlat)

Montagna Magica

Jeff Wright

Nathan Dahlberg

Hende Borbála

Alaptábori logisztikát biztosító ügynökség

Szöveg:

Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott tagjai

Pintér László

Varga Ádám

 

2022.06.24.

 

Dr. Ágoston Viktor, Kerekes Bence és Dr. Szász László Nagy Mártonnal és Forbauer Attilával kiegészülve elindult Pakisztánba, hogy a szinte felfedezetlen Nangma-völgyben vadásszon megmászatlan csúcsokra, útvonalakra.

dot 7.png
  • Facebook
MNHV Pakisztáni 2022 nyári expedíció
dot 1.png
dot 3.png

2022.06.25.

Pakisztán Road Trip - képek

A csapat megérkezett Skarduba!

dot 7.png

2022.06.26.

A mai napon a hiányzó felszerelés, élelmiszer beszerzéssel telt. Ebéd után még egy kis túra is belefért egy közeli tóhoz 2800 m-re. Holnap indulunk terepjárókkal fel a Hushe-völgy bejáratához. Ott is eltöltünk egy éjszakát, onnantól már sátorban. Holnapután gyalogosan megyünk fel az alaptáborig (kb. 6-7 óra). Szerencsére egy rossz időjárási időszak után érkeztünk, egyelőre az időjárás mellettünk van.

dot 2.png
dot 2.png

2022.06.27.

Indul a csapat Szkarduból!

dot 3.png
dot 1.png
dot 7.png

2022.06.28.

 

A Nangma Valley Expedíció ma elérte a K6 alaptáborát, ami egyben az expedíció bázisa is lesz. A tábor kb. 4200 m magasan van a Nangma-völgyben, közel a völgy egyik látványosságához, az 5850 méter magas Amin Brakk-csúcshoz, de a pontosabb koordinátákról majd a későbbiekben fogunk jelentést adni.

Egy, a terület felett elnyúló magasnyomású anticiklon miatt a következő 2-3 napban kedvező időjárás lesz a területen, ezért a csapat rövid, néhány kötélhosszas akklimatizációs mászásokat tervez az Amin Brakktól keletre fekvő csúcsokon, illetve ismerkedik a környékkel. A csapat hozzávetőleges helyzetét az alábbi térképvázlaton láthatjátok. Kékkel az alaptábor, pirossal az Amin Brakk.

dot 1.png

2022.07.02.

 

Tegnap reggel jelentkezett az expedíció, ezúttal Szász László. Az elmúlt napokban a csapat az Amin Brakk körüli csúcsokon kezdett melegíteni néhány kötélhosszas utakon. Bár a hang minősége ezúttal elég sok kívánnivalót hagyott maga után, annyit sikerült megtudni, hogy tegnap egy 4900 m-en fekvő bivakba terveztek felmenni, majd folytatják az akklimatizációs mászást egy 5000-6000 m közötti csúcsra, amelynek nevét és helyét még nem tudták megmondani.. Az időjárás továbbra is kedvező, egy felhősebb napot követően a következő napokban tisztább, kevésbé szeles idő jó körülményeket biztosít majd nekik a mászásokra.

dot 1.png

2022.07.04. - Megvan az első csúcssiker!

 

Megvan az első csúcssiker! Dr. Szász László bejelentkezéséből tudjuk, hogy július 2-án helyi idő szerint kb. hajnali 3-kor 4800 m-ről (az inReach adatai szerint 4882 m-ről) elindultak egy bivakból, hogy egy névtelen sziklacsúcsot másszanak, amely az Amin Brakktól (fekete pötty) (illetve ennek alaptáborától) keletre áll, ahogy ez a mellékelt műholdfotón is látszik.

A partit Dr. Ágoston Viktor, Kerekes Bence és Dr. Szász László alkotta. 6-7 óra mászás után érték el az 5400 m körüli magasságot, egyben a kiszemelt csúcsot (az inReach adatai alapján a képen sárga pöttyel jelzett pont). Az út nagyobbik része kb. 50°-os havas szólómászás volt, majd ezt követően 3 kötélhossz sziklamászás vitt fel a csúcsra, aminek nehézségét 5c körülinek ítélték meg. Ezzel együtt az út teljes nehézségét D-re ("Difficile") tette a csapat. A csúcson lévő instabil hó miatt, a tényleges csúcs alatt kb. 10 méterrel álltak meg, és innen 3 kötélhossz ereszedéssel érték el a lemenetre kiszemelt útvonalat. A sikeres mászást követően a csapat minden tagja visszatért az alaptáborba (a képen a völgyben lévő kis piros pöttyel jelzett pont).

Gratulálunk a csapatnak!

A tegnapi nap zömmel pihenővel telt, majd ma este újabb mászásra indultak. Az alaptábor feletti sziklagerincet szeretnék végigmászni. Ma este ennek lábánál, kb. 4300 méteren bivakolnak. A mászásra a következő 1-2 napban még jó idejük lesz, kedd estétől várható jelentősebb változás az időjárásban, akkortól az előrejelzés szerint megnő majd a csapadékhajlam.

dot 1.png

2022.07.06.

Újabb sikeres mászáson van túl az expedíció! Ezúttal ismét Forbauer Attila jelentkezett be inReachen. Elmondta, hogy a csapat néhány órája érkezett vissza egy eposzi jelzőkkel illetett, vadregényes mászásról az alaptábor feletti gerincről. Az út a gerinc lábánál, 4300 méteren indult, és 4800 méterig másztak a fiúk, mindösszesen 12 kötélhosszt, amibe valamennyi szinkronmászás is belefért. Az út nehézségét 6c+-ra becsülik, amit még jó néhány 6a/b-s szakasz is fűszerez, tehát egy kifejezetten technikás, nehéz sziklautat próbáltak a fiúk. Sajnos a délután eleredő eső miatt veszélyessé és kiszámíthatatlanná vált a további mászás, ezért úgy ítélték meg, hogy 5000 méterről visszafordulnak, és leereszkednek. A csapat aztán késő este átfagyva, átázva és kimerülten, de egészségesen érkezett vissza az alaptáborba. Abba az alaptáborba, amit még este át kellett helyeznie az expedíciónak, mert elmosta a folyó...

Sajnos úgy néz ki, hogy a hosszú jó idős ablak bezárult, a következő két napban jelentősebb csapadék érkezhet az expedícióra, ha az előrejelzéseknek hinni lehet. Újabb mászóidő péntekre ígérkezik.

Gratulálunk az expedíciónak és örülünk, hogy épségben leértek!

dot 1.png
dot 1.png

2022.07.08.

Izgalmasnak ígérkezik a következő felvonás...

Varga Ádám barátunk, mint a csapat hazai kapcsolattartója és ügyeletese tegnap tudott beszélni műholdas telefonon a srácokkal, akik bár nem konkrét, de annál izgalmasabb ötlettel álltak elő: a tegnapi chillout, szárítkozás, tábortüzezés és Szász Laci doktor szájharmonikázása után az expedíció felköltözik a 7286 méteres K6 közelébe. Hogy pontosan milyen céllal, nem tudjuk, a lehetőségeket a kondíciók és az időjárás határozzák majd meg. A hegy nevének hallatán azonban a magashegyi alpinizmus ismerői szájában összefut a nyál.

"A Baltistan-csúcsként is ismert hegy K6 elnevezését akkor kapta, amikor a Brit Kelet-indiai Társaság elvégezte a teljes indiai szubkontinens trigonometriai felmérését. Ezt a projektet egyébként a brit gyalogos tiszt, William Lambton indította el 1802-ben. Érdekessége, hogy a vállalkozást nem ő, hanem egy bizonyos George Everest (ugye ismerős?) fejezte be. Egyébként a projekt jelentős tudományos eredményeinek köszönhetően ismerjük a hosszúsági körök íveinek pontos hosszát, illetve a geodéziai anomáliaként ismertté vált jelenség pontos méreteit is.

De! Ami nekünk most fontosabb, hogy a projekt során mérték meg először a himalájai óriásokat. Konkrétan a K6 régióját Thomas Montgomerie mérte fel az 5142 méter magas Mount Haramukh hegyről, amely amúgy kb. 180-200 km-re délre fekszik a környéktől. A környék két legprominensebb csúcsa kapta a K1 és K2 elnevezéseket, melyek közül utóbbi, a Chogori neve legendává vált, és egyben 8611 méterével Földünk második legmagasabb pontja, előbbi pedig ma már inkább Masherbrum néven ismeretes, és 7821 méterével gyakran látogatott hegy. A "K" betű megfejtése pedig Karakoram.

Sorrendben K1-től K12-ig találunk hegyeket a régióban általában csökkenő magassági sorrendben. Egyébként a Brit Kelet-indiai Társaság policy-ja az volt, hogy ahol csak lehet, helyi elnevezéseket használtak (így lett Masherbrum a K1), csak ahol nem volt ilyen (mert mondjuk a hegy nehezen volt megközelíthető vagy nem látszott az utolsó faluból), ott maradtak meg a trigonometriai pontok nevei (K2, K6, stb.).

A K6 amúgy nem tartozik a legnagyobb hétezresek közé, de a hatalmas meredek falai és a hegy jellegzetes alakja miatt hegymászó körökben is ismert. Érdekes, hogy 1961 óta számos alkalommal próbálkoztak a hegy megmászásával. Végül 1970-ben került sor az első megmászásra egy osztrák expedíció által, melyet Edouard Koblmüller vezetett, és a Nangma-gleccserről a délkeleti gerincen át közelítették meg ők is a hegyet. (Egyébként nem ez volt az eredeti úticéljuk, de ez egy másik történet). Mindenesetre a főcsúcsnak ez az egyetlen ismert megmászása van azóta is. Volt három másik próbálkozás is a hegyen, melyek a K6 nyugati csúcsát mászták csak meg, valamint ezek közül egy elérte a középső csúcsot is. Kíváncsian várom a terveket, nem kis falat lenne ez az expedíciónak.

Sajnos az időjárás egyelőre bizonytalan, elég sok csapadékot jósolnak a környékre a következő napokra, bár a hegyen fenn egészen szerdáig lesz lehetőség óvatos előrehaladásra, de ahogy most kinéz, szerdától ott is jelentős havazás és viharos szél várható.

Várjuk a fejleményeket."

dot 1.png

2022.07.12.

A csapat továbbra is a K6 előretolt alaptáborában (ABC) tartózkodik. Ágoston Viktor, Nagy Márton, Szász Laci és Kerekes Bence a következő napokban a K6 ABC környékén található sziklákat tervezik célba venni. Forbauer Attila lement Skarduba a kórházba, mert tüdőödéma tünetei jelentkeztek nála. Jelenleg is Skarduban lábadozik, de szerencsére jól van, kórházon kívül van, és igyekszik mielőbb összeszedni magát, de egyelőre kérdés, hogy hol és mikor tud újra csatlakozni az expedícióhoz.

Dr. Szász László elmondta, hogy a rendkívül bizonytalan időjárás miatt a K6 megmászásának kísérlete nem jöhet szóba. Újabb stabilan jó idős ablakra legalább július 18-ig várni kell. A csapat ennek megfelelően úgy döntött, hogy pár kisebb-nagyobb mászás után szeretnének újra megpróbálkozni az alaptábor fölötti gerinccel, amelyet a rossz idő miatt legutóbb fel kellett adniuk. A jelenlegi tervek szerint július 19-e környékén térnek vissza Skarduba.

dot 1.png

2022.07.17.

Dr. Szász László jelentkezett műholdas telefonon Kande faluból.

Attila hazaindulásával az immár 4 főre redukálódott csapat terve az, hogy a következő néhány nap jó idős ablakát kihasználva a Nangma-völggyel szemközti völgyben található hatezressel próbálkozzanak. A hegy neve egyelőre a bizonytalanság homályába vész annál is inkább, mert egyrészt Laci is bizonytalan volt a kiejtésben, másrészt pedig a megértésben a műholdas telefon gyatra hangminősége sem sokat segített. Mindenesetre körbenézve a környék neten is elérhető térképein, valamint a pakisztáni adatbázisokban, a leírásnak egyelőre a Honboro Kangri (6495 m) felel meg leginkább. Ezért hát amíg ezt az expedíció maga, vagy más forrásból mi meg nem erősítjük, kezeljük ezt munkahipotézisként.

A hegynek ismert megmászása nincs, japánok próbálkoztak vele állítólag vagy két alkalommal. A tervezett út havas, gleccseres út, azaz az eddigiektől eltérő stílusú kihívással kell szembenézniük. A terv az, hogy ma az alaptáborig mennek fel, ami 4500 m körül található, majd a következő 4-5 napot ennek a projektnek szentelik, azaz legkorábban a hét második felében terveznek visszatérni Kandéba, majd 25-e körül Szkarduba.

dot 1.png
dot 1.png

2022.07.21. - A világon elsőként Dr. Ágoston Viktor, Kerekes Bence, Dr. Szász László és Nagy Márton mászta meg a Pakisztáni Bondit Peaket!

Fantasztikus hírt kaptunk a srácoktól Pakisztánból! A világon elsőként ők mászták meg a közel hatezer méter magas Bondit Peaket! Részletek a cikkben!

dot 2.png
dot 4.png
dot 1.png
dot 6.png
dot 3.png
dot 7.png