top of page

MEGVALÓSULT EXPEDÍCIÓINK

A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL

dot 5.png

BWT HINDUKUS 2023 NYÁRI EXPEDÍCIÓ

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

 

RÉSZTVEVŐK:

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatottból:

KEREKES BENCE

 

Az expedícióra pályázó mászó:

KLEIN DÁVID

 

Forrás:

Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott Facebook oldala

Fotók:

Kerekes Bence

Klein Dávid

Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott

Szöveg:

Kerekes Bence

Klein Dávid

 

ELŐZMÉNYEK

„1998-ban egy maroknyi (négyfős) magyar csapat látogatta meg a Hindukus-hegységet. A hosszú és viszontagságos expedíció eredményesnek bizonyult: a csapat két tagja – Ács Zoltán és Mezey László – elérték a 7708 méteres Tirics Mir csúcsát. A ’98-as expedíció, melynek vezetője voltam, mély nyomot hagyott bennem. Reménykedtem, hogy úttörő vállalkozásunk mások kedvét is meghozza majd, hogy ezen a vad és ritkán látogatott vidéken kalandozzon. Nem így lett. Bencével, akit korábban csak futólag ismertem, egy karácsony környékén megejtett vendégség közben határoztuk el, hogy negyedszázad elteltével visszatérünk és megpróbálkozzunk a hegység egy újabb hétezresével, kettesben.” (KD)

 

A CSAPAT

Csapatunk két hegymászóból, a munkánkat a háttérből segítő kapcsolattartóból (Hampl Róbert), és három fő alaptábori személyzetből állt. (Ezen felül szakmai segítséget kaptunk az Országos Meteorológiai Szolgálattól is.) Mindenkinek, aki segítségünkre volt, köszönjük szépen!

 

CÉL

Mivel a Hindukus-hegység ritkán látogatott vidék, a legtöbb csúcsra csak egy-két alig-alig mászott útvonal vezet. Célunk egy hétezres csúcs megmászása volt, kevés rögzítéssel, minimális táborláncra támaszkodva.

A hegységben három hétezres tömb található: a Tirics Mir, a Nosaq és az Istor-o-Nal. Bár a Tirics Mir is kínál még lehetőségeket (több mellékcsúcsa és izgalmas, alternatív útvonalai vannak), de szívünk szerint egy magyarok által még „érintetlen” tömbbel próbálkoztunk volna. Mivel a Nosaq tényleges határcsúcs Pakisztán és Afganisztán között, így választásunk az Istor-o-Nal 7403 méteres csúcsára esett.

A csúcsnak talán három megmászása van, és talán hat különféle expedíció próbálkozott a csúcs elérésével. Kis csapat lévén megengedhettük magunknak, hogy az útvonallal kapcsolatban végül csak az alaptáborba érkezésünk után döntsünk.

DÁTUMOK, MAGASSÁGOK, NARRATÍV LEÍRÁS

Az expedíció teljes hossza: 34 nap

 

2023. május 29.: indulás Budapestről.

A repülőút Iszlámábádba a Turkish Airways-el logikus és kényelmes volt. Külön előnyös a légitársaság sportpoggyász rendszere.

 

2023. június 2.: érkezés Shágrom faluba.

Rövid iszlámábádi tartózkodás után (készletek kiegészítése) kisbusszal utaztunk tovább Csitrálba (tartományi főváros). Itt pihenőnapot tartottunk (engedélyek és további készletek beszerzése), majd terepjáróval értük el az utolsó falut. (2900 m)

 

2023. június 5: érkezés az alaptáborba.

Alaptáborunkat a Felső-Tirics-gleccser oldalmorénáján – stabil talajon – alakítottuk ki. Az alaptábor objektív veszélyektől védett és olvadékvíz vételére is lehetőség van. (4500 m)

 

2023. június 7: első felderítő / deponáló kör.

Az előző két napban kiépítettük az alaptábort (lakósátrak, ebédlő/raktár sátor, konyhasátor, WC sátor és zuhany sátor), telepítettünk egy nagyobb antennát az alaptábori rádióhoz és kiválogattuk a felmenő felszerelést, valamint drónos felderítést végeztünk, aminek eredményeként elköteleződtünk útvonalunk mellett. Június 7-én célunk csupán az útvonal első markáns szakaszának – a kőtörmelékes lejtőnek – a teljesítése volt, de végül 5250 méterig emelkedtünk a könnyű terepen. (Közel a későbbi 1-es tábor magasságáig.)

 

2023. június 9-10: második akklimatizációs kör.

Korábbi jelzéseinket követve jó tempóban értük el depónkat, majd bekötözködtünk és kis dőlésszögű hólejtőket követve egy objektív veszélyektől védett havas vállon alakítottuk ki egyes táborunkat. (A váll és a függőgleccser között elhelyezkedő depresszió vélhetően megvédett volna minket a függőgleccserből leszakadó nagyobb tömböktől is.) A tábor biztonságos környékét karókkal jelöltük. Másnap a kettesbe vezető útvonal felderítésével foglalkoztunk: Bence mászta át az első meredekebb jéglépcsőt, majd váltva, menetből biztosítva haladtunk a közepes dőlésszögű lejtőn a „Karzatig”. A karzaton, a csúcsgerinccel párhuzamosan, több száz métert haladtunk, amíg balkézre egy, a felhatolásra alkalmas széles lejtőt / folyosót találtunk. Délután visszatértünk az alaptáborba, miközben karókkal jelöltük a menetből biztosításhoz bent hagyott pontokat és az Első Jéglépcsőnél nagyjából 100 méter kötelet helyeztünk el.

 

2023. június 13-16: harmadik akklimatizációs kör.

Újabb sátorral és felszerelésekkel felköltöztünk az egyesbe. (Ezúttal az egyesig már kötél nélkül, függetlenül mozgunk.) Az útvonal jelentősen kiolvadt. Másnap a rögzített kötél és a megjelölt menetből biztosító pontok (hókarók) segítségével elérjük a Karzatot. A Karzaton felszedett kötéllel haladunk és elérjük a Folyosót, ami az Első Jéglépcsőhöz hasonlóan egy jeges hosszal nyit. Átmásszuk a Második Jéglépcsőt (Dávid), majd váltott mászással, menetből biztosítva elérünk egy, a széles Folyosót kettéosztó Sziklasarkantyút. (Itt Bence szögekből standot alakít ki és később az ide felvezető kissé meredekebb lejtőn kötelet helyezünk el.) Dávid először a Sarkantyútól menetirány szerint jobbra próbálkozik egy folyosóval, de a szikla nem kínál lehetőségeket a hó szerkezete pedig laza. Későre jár, visszatérünk az 1-es táborba. Másnap a végpont elérése után Dávid újból a jobboldali ággal próbálkozik, de végül belátja, hogy nem célravezető. A Sarkantyútól most ballra indul el és – bár a hó szerkezete laza és a lejtő kissé meredek – de sziklaszigettől-sziklaszigetig biztosítva pár hossz után elér egy tornyocskát. Balra és kissé lejjebb a gerinc egy kiöblösödése kínál lehetőséget táborozásra, közvetlenül a tornyocska alatt kedvezőtlen, de nem lehetetlen havas térség található, vagy tovább haladhatnak felfelé és kissé jobbra. Az utóbbit választjuk és egy újabb hossz megtétele után végül Bence éri el a gerincet, ahol kényelmes, és két sziklatömb által védett térség várja a mászókat. Másnap visszatérünk az alaptáborba.

 

2023. június 20-23: csúcsmászó kör.

20-án az 1-esben, 22-én pedig 2-esben töltjük az éjszakát. (Dávid még aznap egy hosszt felderít az útvonal kulcsához – egy, a gerincet megszakító százméteres sziklafalhoz – vezető útvonalból. A fal tövéig az útvonal járható! Másnap – a kettes tábort bontva és tovább mozgatva – tovább mászunk. Bence nagyjából 2-3 hosszból eléri (menetből) a sziklafal lábát egy eleinte széles és vegyes, majd később igen keskeny és firnes/havas gerincen. A Fal tövében kétszöges standot alakít ki. Dávid kimássza az első hosszt (nagyjából III-IV, M2-3) és kétszöges standot alakít ki. A következő hosszal (III, M2) kijut a havas gerincre és egy sasfészek-szerű lépcső felett, az utolsó nagy tömbnél rögzít. Bence tovább halad a gerincen, ami – bár technikailag nem nehéz – de csalódást okoz: biztosíthatatlan. A hósipka miatt az élén haladni lehetetlen, az oldalában viszont a hó szerkezete rendkívül laza. Mivel újabb tábor kialakítására a meredek terepen nincs lehetőség, visszavonulunk Fal tetején található keskeny térségig. Itt exponált, de objektív veszélyektől védett tábort alakítunk ki. 23-án a napfelkelte előtti fagyott körülményeket igyekszünk kihasználni. A hó állaga sajnos nem javul, így – nagyjából 6400 méteren – a visszafordulás mellett döntünk. Még aznap levonulunk (minden szemetünket leszállítva) az alaptáborba.

 

2023. június 24 – július 1: levonulás, Kalash-völgyek és hazatérés.

Az alaptáborba visszatérve megkezdjük a tábor lebontását. A teherhordók 24-én késő délután érték el az alaptábort és a csapat másnap, egyetlen nap alatt tért vissza Shágrom faluba. Előzőleg jogi garanciát kértünk és kaptunk a logisztikát nyújtó Karakorom Tours Pakisztán cégtől, hogy az alaptáborban keletkező minden nem lebomló szemetet leszállítanak a hegyről. A külön figyelmet fordítottunk arra, hogy ennek betartását ellenőrizzük. Csitrálból kiindulva még egy vállalásunknak eleget tettünk: meglátogattuk a Kalash-völgyeket, ahol interjúkat készítettünk egy későbbi, antropológiai jellegű projekt előkészítéseként.

 

LOGISZTIKA

Repülőutunkat a Turkish Airway-el oldottuk meg. Az útvonal kedvező, a sportpoggyász kényelmes és jó ár/érték arányú lehetőség a felszerelés szállítására.

Engedélyeinket és alaptábori szolgáltatásokat a Karakorom Tours Pakistan cég nyújtott számunkra. Ajánlatuk a második legkedvezőbb volt az összehasonlítás során. A kiválasztásnál szempont volt, hogy őket – és a háromfős alaptábori személyzet közül két főt személy szerint is – ismertük, valamint jogi garanciát adtak a szemét megfelelő kezelésére.

Az alaptábor kialakítása során mindennel elégedettek voltunk. A helyi élelmiszereket saját, hozott termékekkel egészítettük ki, hogy az egyes akklimatizációs körök között megfelelően regenerálódjuk.

Kommunikáció: Az alaptáborba nagyteljesítményű asztali rádiót telepítettünk egy nagyobb antennával. Az alaptábor és a mászók közötti – valamint szétválás esetén a mászók egymás közötti – kommunikációját kézi, 2 méteres frekvencián forgalmazó rádiókkal valósítottuk meg. Az alaptábori rádiót a konyha kezelte. A külvilággal az alaptáborból egy műholdas modem segítségével tartottuk a kapcsolatot (2 GB), valamint vittünk magunkkal egy Thuraya műholdas telefont és két műholdas nyomkövetőt is. (In Reach és SPOT)

Biztosítást az American Alpine Club-tól vásároltunk. (Egy igen kedvező konstrukció, ami megfelelő keretet nyújt helikopteres mentésre. Azonban: keresésre nem nyújt biztosítást. Ezt nem éreztük hátránynak, mivel a hegy annyira elhagyatott, hogy – mire keresésre kerülne sor – annak mentési értéke már nem lenne.)

Kapcsolattartás partnereinkkel: Idehaza Hampl Róbert volt a kijelölt kapcsolattartónk, aki hírleveleinket előre meghatározott partner listára és a közösségi oldalainkra továbbította. A hírek és képek hazaküldése email-en keresztül, a műholdas modemre támaszkodva történt.

Meteorológia: Az Országos Meteorológiai Szolgálat meghatározott magasságokra és paraméterekre bontott Excel előrejelzéseket küldött nekünk email-en keresztül, naponta.

AZ ÚTVONAL LEÍRÁSA

 

Shágrom – Alaptábor:

Bár a táv akár egy hosszú nap alatt is teljesíthető lenne, a háromnapos bontás az akklimatizáció szempontjából szerencsés. Az első nap még talajon haladunk és egy ligetes oázisban táborozunk. A második-harmadik napokon már a gleccser testén mozgunk, de éjszakánként ismét valódi talajon táborozhatunk.

 

Alaptábor:

Nagyjából 4500 méteren, objektív veszélyektől védve, jó talajon, viszonylag szélvédett fekvéssel és bőséges olvadékvízzel. Alaptábor – 1-es tábor (5450 m, 3-4 óra): Az alaptáborból kiindulva a gleccser oldalmorénáján haladunk folyásirány szerint felfelé, amíg jobbkézre egy rendkívül széles (200+ m) tölcsérként kinyíló Törmelékes Folyosóhoz érünk. (20-30 perc) Ebben haladunk hosszan felfelé. Háromnegyed magasságban a már sokkal keskenyebb folyosó két ágra oszlik. A jobboldalin fel. A szűkület után tágas, havas térségre érünk (kb. 4900 m). Kis dőlésszögű (kb. 25°) hólejtőn érjük el egy függőgleccser szomszédságában az egyes tábornak otthont adó havas vállat. (Nehézség, veszély: minimális, navigáció, az utolsó 100-150 méteren jégomlás).

 

T1-T2 (6250 m, 5-6 óra):

A táborból jobbra (menetirány) haladva elérjük függőgleccser tövét és az Első Jéglépcsőt. (Több lehetőség is kínálkozik, mi nagyjából vízszintesen haladtunk az 1-esből.) 1 kh WI 2-3, majd egy újabb WI2. Innen a Karzatig közepes dőlésszögű (35-45°) havas lejtőn haladunk. A Karzat a csúcsgerinccel párhuzamosan fut, 300-500 méterrel az alatt. Dőlésszöge kicsi, felszedett kötéllel lehet haladni. (Bambusz jelölők!) A Karzat után következik a Második Folyosó, ami a Második Jéglépcsővel nyit. (WI 2-3). Egy meredekebb hossz után még 1-2 újabb, de már nem olyan meredek (WI 2) jeges hossz következik, majd hosszan haladunk a széles, havas Második Folyosóban (35-50°) az azt nagyjából 6100 méteren kettészelő Szilasarkantyúig. (A Sarkantyú alatti 100 méter meredekebb.) A Sarkantyút balról kerüljük, folyamatosan balra és felfelé mozogva a laza, közepes meredekségű, majd meredek (50+°) hóban, sziklatömbtől-sziklatömbig. (A Sarkantyútól nem érdemes jobbra indulni.) A gerincen jobbra fordulunk és egy-két havas hosszal elérjük a kettes tábort, két hatalmas sziklatömb között.

 

T2-T3 (kb. 6400 m, 1-2 óra, ha már rögzített):

A kettesből egy éles hógerincen, pár kötélhossz után elérjük a Százméteres Falat. (Valójában inkább 90 méter.) Ezt a fal menetirány szerinti bal oldalán, a hógerinccel való találkozásától kiindulva, két hosszban másszuk. (III-IV, M3) A hármas tábornak (ami akár kihagyható is lenne, hisz – a Százméteres Fal teljesítése után – a csúcsgerinc gyorsan elérhető akár a 2-es táborból is) a sziklafal tetején található sasfészek-szerű exponált, de egy sátornak kényelmes térség ad helyet.

Csúcsgerinc:

A hármas felett a csúcsgerinc még rendkívül hosszú. (1000+ m) Viszont: megfigyelésünk szerint a hármasból jól látható első előcsúcs elérése után könnyű és veszélytelen hegyhátba megy át és újból bőséges lehetőségeket kínál táborállításra. (Ami nem jelenti, hogy a továbbiakban nem találkoznánk újabb meredek és/vagy nehezen biztosítható szakaszokkal.) A hármas felett általunk teljesített párszáz méter technikailag nem volt nehéz, de rendkívül veszélyesnek és nehezen biztosíthatónak ítéltük.

 

 

EREDMÉNYEK, ÉRTÉKELÉS

Pozitívumnak tartjuk, hogy több évtizedes kihagyás után ismét jártak magyar mászók ebben a rendkívül sok lehetőséget rejtő hegységben. Logisztikai és terepismeretekkel gazdagodtunk, ami értékes lehet egy következő magyar Hindukus-expedíció számára. Expedíciónk tudatosan felépített programba illeszkedik: fontos az előző generáció expedíciós tapasztalatainak átadása a mostani alpin mászóknak, a Himalája Koronája program lekerekítése minőségi expedíciók keretében és a Himalája Koronája programon túlmutató új korszak megalapozása.

Stratégiánkat és stílusunkat „minimalista táborláncos” megközelítésként jellemezhetjük: bár akklimatizációs és felderítő köröket hajtottunk végre a hegyen, rövid szakaszokon használtunk rögzített kötelet és hagytunk fenn felszerelést az újabb körök támogatására, de a rögzített kötélhasználatot igyekeztünk visszaszorítani és kettes táborunkat „mozgó táborként” kezeltük. Felismerjük, hogy lehetne ennél még tisztább – teljesen alpin – stílusban is mozogni ezen a hegyen, de úgy éreztük, az adott körülmények között a választott stratégia maximalizálta az útvonal felderítésének hatékonyságát, szolgálta a biztonságot és növelte a siker esélyét.

A megfelelő útvonal kiválasztásához alapos kutatómunkát végeztünk, amit a hegyen újabb megfigyelésekkel (drónos és személyes) egészítettünk ki. Összességében kevés energiát vesztegettünk az útkereséssel.

A technikai nehézségek leküzdése során gördülékenyen működtünk együtt és csapatunk rendelkezett a megfelelő kompetenciákkal a biztonságos fel- és lejutáshoz.

Párosunk jól működött, a felmerülő problémákat közösen beszéltük és oldottuk meg.

A visszafordulás oka az volt, hogy a csúcsgerinc adott szakaszát biztosíthatatlannak ítéltük. Bár a döntéssel elégedettek vagyunk, érdemes – különösen egy következő expedíció lehetőségét fontolgatva – elgondolkozni a lehetséges megoldásokon.

Mivel a magasabb kockázatvállalás nem helyes út, így a tovább haladásra valószínűleg az adna lehetőséget, ha a hármas tábort többnapi készlettel látnánk el és innen kiindulva (majd esténként ide visszatérve) oldanánk meg a nehezen biztosítható gerinc problémáját. Ennek kulcsai:

    • Lelassulni! Kellő mértékű ásás után valószínűleg el tudnánk helyezni jégcsavart vagy

      „hókarót”.

    • Éjszakai mozgás. Legalább az előző napi nyomok tartsanak.

    • Ha kell, mértékkel, de valamennyi rögzített kötél felhasználása a csúcsgerincen.

    • Közvetlen mozgás a második körtől a kettes táborba. (Ez jelenlegi ismereteink mellett

       sokkal könnyebb, és így a gerincre több idő és figyelem jut.)

dot 7.png

BWT HINDUKUS 2023 NYÁRI EXPEDÍCIÓ
FOTÓK

 

KLIKK A FOTÓKBA:

Fotók: Kerekes Bence, Klein Dávid

dot 2.png
dot 4.png
dot 1.png
dot 6.png
dot 3.png
dot 7.png
bottom of page