top of page

MEGVALÓSULT EXPEDÍCIÓINK

A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL

dot 5.png
dot 7.png

2019

2019 április Kaukázus - Kazbek sível Héjja Bálint (külsős) és Farkas Ádám. A magashegyi csúcs elérése sílécekkel történt, ameddig az lehetséges volt, majd lefelé a gleccseren keresztül lecsúsztak. Akklimaticációjuk az Ortsveri Direkt útja volt. 

 

2019 júniusában a válogatott első közös edzőtábora sikeresen lezajlott a Szász-Svájci Elba vidék homokkőtornyain. Amellett, hogy a homokkő formavilága által nyújtotta egyedi biztosítástechnikákat és mászótudást csiszolták a tagok, meghatározták a válogatott alapvető célkitűzéseit.

 

2019 augusztusában a válogatott kettő tagja, Ruskó András és Kocsis Dávid, sikeresen teljesítette az Alpok Piz Scerscen-Piz Bernina csúcsainak átmászását első magyarként. Az út nehézsége D+, IV+, 60°, ~1900 m, ~9 km, melyet 18 óra folyamatos mászással hajtottak végre. Az útvonalnak ez a harmadik sikeres bejárása volt nemzetközi viszonylatban, az utóbbi 40 évben fellelhető információk alapján.

 

2019 szeptemberében az Amerikai Egyesült Államokban, a nagyfalas sziklamászók szülőföldjén, a Yosemite Nemzeti Parkban az El Capitan ezerméteres falán a híres Zodiac nevű mászóútvonal első magyar szólómászását teljesítette Urbanics Áron, a válogatott vezetője. Az útvonal nehézsége VI 5.7 A3+, melyet Áron azáltal, hogy egyedül mászott és biztosította önmagát, minden szakaszt kétszer mászott át. Ennek véghezvitele nem csak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is rendkívül kiemelkedő.

 

2019 szeptemberében a válogatott kettő tagja, Dr. Szász László és Dr. Ágoston Viktor, önálló szervezésben Peruba utaztak, hogy az Andokban (Cordillera Huayhuash), amely régióban magyar megmászások alig, de még világviszonylatban sem túl gyakran történtek, az egyik legnehezebben megmászható hegy a Yerupaja csúcsára feljussanak. A felmelegedés miatt viszont 5000 méter felett a jégtornyokkal kitűzdelt és hasadékokkal szabdalt gleccser megállításra kényszerítette őket. Ám emellett sikerült feljutniuk az Urus 5420 méter magas csúcsára, valamint a Huamashraju Nyugati falában és Északnyugati gerincén vezető 5.9 trad nehézségű, 500 méter magas útvonalat is teljesítették.

 

2019 szeptemberében a válogatott tagjai, Dékány Máté és Kerekes Bence, Olaszország és Svájc határán elterülő Bergell-csoportban tették le névjegyüket. Az egy hetes mászótúra alkalmával a klasszikus utak mellett (pl. Oceano Irrazionale, 12 kth., 400 m, VII) szép trad utat is kimászott, amelyek között volt pár trepnis is

(Diretta Fiorelli con uscita Molteni, Piz Badile DK-i fal, 11 kth, 470 m, VI/VI+/A2,

Carosello, Punta Angela, 8 kth., 300 m, 6b,

Gli Oracoli di Ulisse, 8 kth., 320 m, 6a/A2+).

dot 2.png
dot 4.png
dot 1.png
dot 6.png
dot 3.png
dot 7.png
bottom of page